С помощта на:
Адвентната българска мреж@
Ние
Get the Flash Player to see the slideshow.
За контакт
Кой е онлайн
  • В момента има 1 посетител в сайта.

История

По спомени на адвентисти от Кюстендил в нашия град първите симпатизанти на църквата през 1913 година. Първият член на църквата е бил Георги Костадинов.
Тинка Петрова, дъщеря на Петър Разсолков, е кръстена в адвентната вяра на 19 март 1934. Тя си спомня: “Около 1926 година през Кюстендил минали колпьортьори. Един от тях, Филип от Габрово, се запознал с Филип Разсолков, чието семейство до тогава е посещавало Конгрешанската църква. Благодарение на тази среща Петър Разсолков заминава за град София, за да търси общество, което изповядва адвентната вяра. Среща двама адвентисти, които били продавачи на лед на пазара. Това били Стоян и Костадин Стоянови. Те го упътили към адвентната църква на ул. “Цар Крум”. От там в Кюстендил дошли Ото Щалберт (немец) със семейството си и Стефан Константинов. След тях в Кюстендил пристигнали колпортьори. Изпратили и Борис Бонев, току-що завършил колежа Фриденсау, Германия,  като първи библейски работник в град Кюстендил. След няколко месеца бил подгонен и малтретиран от православните свещеници и изпратен по етапен ред в град София. След него в Кюстендил била изпратена Нонка Ганчева от Пирдоп. Тя била библейски работник, завършила колежа “Фриденсау”, Германия. Интересното за нея е, че била първото момиче, подкарало колело по улиците на града. Била е в Кюстендил около 5-6 години и развила добра църковна дейност. След г-ца Ганчева за около осем месеца дошъл Васил Иванов, проповедник от Троянско, завършил в Германия. Той винаги успявал да се приспособи към хората. По негово време църквата винаги била пълна.
По времето на Диньо Харбов от гр. Сливен била жестоко атакувана от местни активисти на организацията “Цар Крум”.
След това в град Кюстендил служили проповедниците:  Борис Ортов, Емил Димитров от град София, служил от 1970 до 1978 година, Любен Паралиев също от София (1978-1982 година), Пейчо Харбов (1983-1989 г.) – син на Диньо Харбов, Белчо Тотев (1990-1992 година). Няколко пъти в Кюстендил е служил Йордан Михайлов от Добруджа, Михаил Ганев. Приходящ проповедник е бил Коста Възвъзов, зъболекар по професия.
В кюстендилските села имало симпатизанти и членове на църквата от 1928-1929 година, а именно: с. Грамаждано – Стоян и Еленка Стоименови, с. Лозно – Любен Фильов със съпругата си и майка си, с. Жиленци – Ката Танчева, с. Горна Гращица – Стоян Томанов, чийто син Ивайло Томанов понастоящем е пастор, с. Коняво – Спасенка Стоилова, с. Лиляч – Серги Кундев и т. н.
Богослуженията били извършвани в продължение на много години по домовете като домашни църкви.
Първи членове на църквата в град Кюстендил били:  Стана Петрова Разсолкова, кръстена през 1927 година в гр. Русе,  Стоян и Еленка Стоименови от с. Грамаджано, които били кръстени в Кюстендил през 30-те години, Райка и Димитър Спасови.
Първите кръщения били извършени в р. Въртешевска и р. Банска. Първоначално църквата се е намирала в дома на сем. Петър и Стана Разсолкови, ул. “Марица” № 1.

След това била преместена в квартирата на Нонка Ганчева, на мястото на фотоателието,  на ъгъла между улица “Кракра” и бул. България.
След това (около 1930 година) е било наето, ремонтирано и пригодено за църква помещение на ул. “Цар Крум” № 8, в къщата на баба Елена. След това църквата била преместена на ул. “Цар Михаил” № 17 в дома на Давидова. По времето, когато кмет на града е Михайлов, църквата била преместена от там. Впоследствие е била закупена сграда на ул. “Патриарх Евтимий” № 15, на мястото на днешната Картинна галерия, но преди да бъде ремонтирана и пригодена за Молитвен дом, през 1974 година била отчуждена срещу сумата от 9000 лева, без църквата да е обезщетена с друг имот. Отново вярващите били принудени да извършван богослуженията си в частни домове. Това продължило, докато един от вярващите – Никола Костов – преотстъпил собственото си жилище на ул. “Руен” № 12, което впоследствие завещал на църквата.
На 10.08.1992 г. в община Кюстендил е проведено заседание на експертен съвет по ТСУС във връзка със заповед № 1378 от 04.08.1992 г. от Главния архитект на общината Д. Пешева и с протокол-решение е дадено разрешение за ремонт и преустройство на Църквата на адвентистите, т. е. на ул. “Руен” № 11. Разработката е докладвана от арх. В. Янкова. Като инвеститор се сочи СЦАСД гр. София.
Първоначално богослуженията са били ръководени от служители, командировани от София, а от 1927 година местната църква има редовно действащ пастир.

През 1928 година в салона на читалище “Братство” били проведени 10 публични проповеди от Алфред Томас от Германия,  които имали голям успех сред гражданството.
По-известни и по-дейни членове на църквата през годините били: Димитър Спасов, агроном Стаменко Стоименов и съпругата му Райна, д-р Лазар Биндер,  Никола Костов,  Андрей Тодоров и др. Близък съмишленик е бил д-р Георги Ефремов. Броят на членовете нараствал и станало невъзможно богослуженията да се провеждат на едно място, затова през 1992 година за живеещите в кв. Изток (ромския квартал) е организирана самостоятелна църква.

 

Анкета

Колко често провеждате семейно богослужение?

Резултати

Loading ... Loading ...
Translator